H μεγάλη επανάσταση του Εικοσιένα δεν ήρθε ως ξαφνική έμπνευση ν' αποτιναχτεί ο ζυγός της δουλείας κι ούτε χαρίστηκε ως ουρανόπεμπτο δώρο· την προετοίμασαν, σε όλη τη διάρκεια της Τουρκοκρατίας, αλλεπάλληλες εξεγέρσεις, αιματοκυλισμένα κινήματα -άλλα προδομένα κι άλλα αποτυχημένα- και συνεχείς απόπειρες να διαμφισβητηθεί ένοπλα η κραταιά εξουσία του Τούρκου δυνάστη.
Ευθύς μετά την Άλωση της Κωνσταντινούπολης, ανακαλητά αρχαίας μνήμης και δόξας, δημοτικά τραγούδια, οράματα και πλήθος μεταφυσικοί χρησμοί πλούτιζαν με έμπνευση και φαντασία ελευθερίας ως κι αυτήν ακόμη την ουτοπία, ώσπου στα 1463 ήδη εγγράφεται στην Ιστορία των σκοτεινών εκείνων χρόνων ότι Μανιάτες, Αρκάδες και άλλοι Πελοποννήσιοι πήραν τα όπλα και πολεμούν τους Τούρκους μαζί με τους Ενετούς.
Στο διάνυσμα των τουρκοπατημένων καιρών, το ακατάσβεστο πάθος για ελευθερία φούσκωσε σαν το εκρηκτικό προζύμι, καθώς τα πρόσωπα, οι συνειδήσεις και οι πράξεις τους -στην αλληλοδιαδοχή μορφών και σχεδίων απελευθερωτικού αγώνα- πότιζαν με αίματα και ακάματες προσπάθειες τον αυτοφυή σπόρο να γίνει δέντρο βαθύρριζο και σύσκιο. Έτσι προετοίμασαν το '21 ο Ρήγας, οι Φιλικοί, το κλεφταρματολικό σπαθί, οι θαλασσομάχοι του Αιγαίου, το δημοτικό τραγούδι, οι ποιητές και οι φωτισμένοι πνευματικοί άνθρωποι. Στο Λογοτεχνικό Ημερολόγιο 2020 κορυφαίοι δημιουργοί της τέχνης του λόγου αφηγούνται πώς γράφτηκε αυτό το μακραίωνο απελευθερωτικό προοίμιο, που τελικά εξασφάλισε με το σπαθί του 1821 το πολυαίματο δικαίωμα της ελευθερίας του ελληνικού λαού. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)
Διαστάσεις | 19x12 |